lauantai 21. joulukuuta 2024

Kiitämme kaikkia 100-vuotisjuhlavuodesta #pok100

 





Kiitämme kaikkia 100-vuotisjuhlavuodesta #pok100
Rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta 2025

toivottaa 
Pyhän Olavin Kilta


**************

Juhlavuotensa kunniaksi Pyhän Olavin Kilta julkaisee digitaalisena:

HELGE POHJOLAN-PIRHONEN
Olavinlinnan historialliset vaiheet
Julkaissut
PYHÄN OLAVIN KILTA

pdf-versio


Kuva & digitointi POK / KL









tiistai 26. marraskuuta 2024

Pyhän Olavin Kilta juhlii 100-vuotistaivaltaan Olavinlinnassa

 

Tiedote 26.11.2024


Pyhän Olavin Kilta juhlii 100-vuotistaivaltaan Olavinlinnassa

Savonlinnan seudun historian harrastajien yhdistys Pyhän Olavin Kilta juhlii 100-vuotista toimintaansa Olavinlinnassa 30.11. 2024 kutsu- ja jäsentilaisuutena. Illallisen lomassa ohjelmassa on lämminhenkisiä kohtaamisia, muistoja, tervehdyksiä, musiikkia, puheita ja yllätyksiäkin lienee luvassa – paljolti 1920-luvun hengessä, perustettiinhan Kilta Savonlinnassa vuonna 1924.

Aluksi Kilta toimi Olavin linnan suojelijana ja osallistui useaan otteeseen mm. Olavinlinnan restaurointitöiden rahoittamiseen. Sittemmin tärkeäksi tehtäväksi muodostui Olavinlinna tunnetuksi tekeminen ja museotoiminnan käynnistäminen Savonlinnassa. Killalla on ollut ratkaiseva rooli muutaman arvokkaan vanhan puutalon säilymisessä Savonlinnan katukuvassa, mm. vanha kaupungintalo sekä nykyisin Saima kahvilana tunnettu rakennus. Julkaisu- ja esitelmätoiminta sekä historiallisten tietojen tallentaminen on kuulunut yhdistyksen toimenkuvaan alusta saakka. Lisäksi yhdistys järjestää paikallishistoriaan liittyviä retkiä ja tapahtumia sekä tiedottaa ajankohtaisista asioista erityisesti Olavinlinnaan ja Savonlinnan seudun historiaan liittyen. Kuluneena kesänä on mm. juhlittu vuoden museojulkaisua Riihisaaren museolla, järjestetty nuorisoristeily tervahöyry Mikolla, vietetty perinteisiä Olavinpäivän Pässinpeijaisia, retkeilty Länsi-Suomessa Pyhän Olavin jalanjäljillä, paljastettu rakennusmestari Kustaa Laukkasen muistotaulu ja valmisteltu Killan juhlanäyttelyä Riihisaaren museoon, joka avattiin 4.10. 2024.

Varhaiset kiltalaiset, kuten nimineuvos Kaarlo Hämäläinen Sulkavalta ja Kerimäen nimismies Heikki Häyrynen eli ”Romu-Heikki”, keräsivät alueelta esineistöä, josta tuli Savonlinnan museon perusta. Riihisaaren museon Pyhän Olavin Kilta 100 vuotta -näyttely (4.10.2024–30.3.2025) sisältää kattavan kokoelman näitä esineitä, jotka kertovat elämän arjesta Suomessa 1800–1900-luvuilla.

Kilta toimii nykyään Olavinlinnan ja Riihisaaren museon ystäväyhdistyksenä. Yhdistys haluaa tuoda eri-ikäisiä ja -taustaisia historian harrastajia yhteen ja vaalia savonlinnalais-itäsavolaista paikallisidentiteettiä yhteisöllisellä tavalla.

Killan puheenjohtajana toimii Kristian Liljeström, varapuheenjohtajana Kari Kärkkäinen ja kunniapuheenjohtajana Killan pitkäaikainen aktiivi Timo Auvinen.


Lisätietoja:

Kotisivu: https://pyhanolavinkilta.blogspot.com/

s-posti: pyhanolavinkilta@gmail.com

Kari Kärkkäinen puh. 0445255999

#pok100





perjantai 8. marraskuuta 2024

Pyhän Olavin Killan 100-vuotisjuhla Olavinlinnassa 30. marraskuuta 2024

 




Tervehdys ja oikein hyvää marraskuuta, muistuttelen tässä vaiheessa Killan jäseniä Pyhän Olavin Killan 100-vuotisjuhlaan Olavinlinnassa 30. marraskuuta 2024 klo 17-23 ilmoittautumisesta eli vielä on muutamia päiviä aikaa ilmoittautua sähköpostitse saapuneen kutsun mukaisesti. Maksuasiat pyydetään suorittamaan samalla aikataululla kutsusta löytyvän ilmoittautumislomakkeen ohjeen mukaisesti.
Ilmoittautumisaika päättyy 11.11.2024, pari päivää sen jälkeen lähetämme vielä kaikille ilmoittautuneille vahvistusviestin sähköpostitse.

Mikäli kutsu ei ole tavoittanut sähköpostitse, otathan yhteyttä:
pyhanolavinkilta@gmail.com

Kiitos kaikille jo ilmoittautuneille,
lämpimästi tervetuloa mukaan!

Kristian Liljeström
puheenjohtaja
Pyhän Olavin Kilta ry

@pyhanolavinkilta
#pok100

keskiviikko 23. lokakuuta 2024

PYHÄN OLAVIN KILLAN PÄIVÄ Riihisaaressa 28.10.2024 (linkki videotallenteeseen)

 


PYHÄN OLAVIN KILLAN PÄIVÄ
Riihisaaressa 28.10.2024

Koko päivän vapaa pääsy museolle!

Klo 10- Museon näyttelyt auki. Riihisaari – Savonlinnan museo tarjoaa ystäväyhdistyksensä juhlavuoden kunniaksi vapaan pääsy museoon koko päivän ajan.

Klo 17–18 Yhteistä tutustumista Pyhän Olavin Kilta 100 vuotta -näyttelyyn
Klo 18 Satavuotias Pyhän Olavin Kilta, Korkea sali
-Killan ja Riihisaaren museon yhteistyö
-Saimaan laivatyön muistomerkkitoimikunnan lahjoitus museolaivojen hyväksi Riihisaari - Savonlinnan museolle.
-Luento: FT, dos. Susanna Niiranen: Miten historiallinen muisto syntyy? Pyhän Olavin perintö Savonlinnassa

Vapaa pääsy koko päivän!

Tapahtumasivu:
https://fb.me/e/7KDP6TVeV

Järj. Pyhän Olavin Kilta ry ja Riihisaari – Savonlinnan museo

yhteistyössä:
Saimaan Purjehdusmuseoyhdistys ry, Savonlinnan kaupunki ja Suomen Höyrypursiseura ry

Päivä on osa Pyhän Olavin Kilta ry:n 100-vuotisjuhlavuotta, jota Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto on tukenut.

#pok100

**********

Satavuotias Pyhän Olavin Kilta
28.10.2024 Riihisaari Videotallenne:
Tilaisuus alkaa n. 5min kohdalta.

Tallennus: POK / KLiljeström
#pok100 **********
Kilta vietti juhlapäiväänsä 28.10.2024 Riihisaaren museossa conviviumin eli yhteiselon merkeissä. Museoon oli koko päivän vapaa pääsy ja Pyhän Olavin Kilta 100-vuotta -näyttelyyn tutustuttiin näyttelyn kokoajien eli museoamanuenssi Anssi Taskisen ja Killan kunniapuheenjohtaja Timo Auvisen, pj. Kristian Liljeströmin ja varapj. Kari Kärkkäisen opastuksella sekä muidenkin osallistujien tarinoiden höystämänä.
Korkeassa salissa kuulimme Karilta, Kristianilta, Pellervolta ja museonjohtaja Nikke Kaartiselta Killan ja museon menneestä ja tulevasta yhteistyöstä, jonka merkitys on viime aikoina vain korostunut. Nikke kutsui kauniisti museokävijöitä museon ystäviksi ja POK:han on myös kirjaimellisesti museon ystäväyhdistys!
Timo Auvinen muistutti yhteisöllisyyden tärkeydestä kulttuuriperintöasioissa sekä esitteli Saimaan laivatyön muistomerkkitoimikunnan lahjoituksen Riihisaaren museolaivojen hyväksi. Laivatyön muistomerkki ei valitettavasti vielä toteutunut, mutta kerätyt ja lahjoitetut varat (4000€) menevät silti Saimaan laivatyön muiston ylläpitämiseksi museolaivojen ylläpitämisen kautta. Itä-Savon juttu aiheesta https://www.ita-savo.fi/paikalliset/8018421
Lopuksi Killan jäsen, dos. Susanna Niiranen luennoi aiheesta ”Miten historiallinen muisto syntyy? Pyhän Olavin perintö Savonlinnassa”. Kuulimme Pyhän Olavin merkityksestä Ruotsin vallan symbolina itärajalla ja miten linnanväen ohella mm. kansankulttuuri, matkailu, taide ja paikalliset elinkeinot ovat muovanneet siitä yhden savonlinnalaisen identiteetin rakennuspalikan pitkällä aikavälillä.
Eläköön Kilta ja convivium (Killan latinankielinen nimi)!
Teksti: Susanna
Kuvat: Kristian

perjantai 4. lokakuuta 2024

Pyhän Olavin Kilta 100 vuotta, 4.10.2024–30.3.2025, Riihisaari – Savonlinnan museo

 

Pyhän Olavin Kilta 100 vuotta
4.10.2024–30.3.2025, Riihisaari – Savonlinnan museo.


Pyhän Olavin Kilta ry:n 100 v juhlanäyttely Riihisaaressa on avoinna, kuvassa Killan vpj. Kari Kärkkäinen ja kunniapj. Timo Auvinen.

Pyhän Olavin Kilta ry:n 100 v juhlanäyttelyssä Riihisaaressa kerrataan seudun historiaa vuosien takaa. Taustatietoa, henkilötarinoita, esineitä, pirttitunnelmaa, kansakunnan perintöä ja yhteisöllisyyttä, museon kätköistä ja uustuotantona, museon väen taitavasti toteuttamana. Museon lailla Pyhän Olavin Killan tehtävänä on muistaa ja muistuttaa. Muistaa ja vaalia historiaa ja perinteitä, muistuttaa yleisöä ja viranomaisia historian arvoista ja esittää niitä aikaan soveltuvilla tavoilla. Näyttely on kaikille, mummille ja ukille, perheille ja lapsille, joille tarinat siirtyvät. Kävijät toivotetaan tervetulleiksi liittymään Pyhän Olavin Killan jäseniksi.

4.10.2024 Savonlinnan Riihisaaressa

Kari, Timo (teksti) ja Kristian (kuva) / POK:n juhlanäyttelyryhmä



Tuohitolvana ja muut esillä Pyhän Olavin Killan näyttelyssä Riihisaaressa >>
Riihisaaren tiedote 3.10.2024

Pyhän Olavin kilta 100 vuotta >>

#pok100



Kuva: Nimineuvos K. Hämäläisen arkistot

perjantai 19. heinäkuuta 2024

Pyhän Olavin matka Länsi-Suomeen

 


Lehdistötiedote: julkaisuvapaa heti

Pyhän Olavin matka Länsi-Suomeen




Historiasta kiinnostuneille tarjotaan harvinainen mahdollisuus nähdä Suomen keskiaikaan liittyviä kohteita 100-vuotiaan Pyhän Olavin Killan juhlavuonna järjestettävällä matkalla. Matkalla vieraillaan yhdessä Suomen vanhimmista kaupungeista, Ulvilassa, ja tutustutaan keskiaikakohteisiin Turun seudulla. Kun Olavinlinnan juurelta lähdetään liikkeelle, on sopivaa vierailla Pyhän Olavin kirkoissa Ulvilan lisäksi Tyrväällä.

Matkalla vieraillaan myös Hattulan keskiaikaisessa kirkossa, joka tuli tunnetuksi 2021 kirjailija Anneli Kannon historiallisen romaanin ”Rottien pyhimys” julkaisun johdosta. Kirjan tapahtumat sijoittuvat keskiajalle Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon ja sen maalaustyöhön.

Matkalla on myös mahdollisuus vierailla Kaarinassa Kuusiston piispanlinnan raunioilla. Linna oli Turun piispojen asuinpaikka ja Suomen valtakeskittymä parin sadan vuoden ajan.

Matkalle on valittu kohteita, jotka liittyvät Savonlinnaan paitsi Pyhän Olavin, myös keskiajan historian kautta. Mielenkiintoisimpia näistä on Ulvilan Pyhän Olavin kirkossa sijaitseva Gödik Fincken (1546–1617) hauta. Fincke vietti lapsuutensa Olavinlinnassa, jonka päällikkönä hänen isänsä oli. Vuodesta 1582 Fincke oli Savonlinnan läänin käskynhaltija.

Pyhän Olavin Kilta toteuttaa matkan yhteistyössä Matka-Kososen kanssa. Matkanjohtajana toimii Pyhän Olavin Killasta ja Savonlinnan oppaista tuttu FM Susanna Peura. Luvassa on mielenkiintoisia opastuksia ja taustoituksia historiaan. Matka toteutetaan 16.–18.8.2024. Tarkempi matkaohjelma löytyy Matka-Kososen kotisivuilta, josta voi myös tehdä matkavarauksen.

Pyhän Olavin Kilta ry on Savonlinnan seudulla toimiva historian harrastajien yhdistys, jonka tarkoituksena on erityisesti Olavinlinnan ympäristön historiallisten arvojen säilyttäminen. Kilta on perustamisaikoinaan vastannut Olavinlinnan museotoiminnasta ja kerännyt historiallisen kokoelman, jonka pohjalta Riihisaaren museo on saanut alkunsa. Killan juhlavuoteen 2024 liittyy runsaasti paikallishistorian tapahtumia (Pyhän Olavin Kilta (pyhanolavinkilta.blogspot.com)).

Matkan tiedot: Pyhän Olavin matka Länsi-Suomeen - Kotimaan matkat - Kulttuurimatkat (matka-kosonen.fi)


Lisätietoja antaa

Susanna Peura
peura.susanna@gmail.com
p. 050 404 9772

Pyhän Olavin Kilta ry
#pok100





CC BY 4.0  Tekijä: Schjerfbeck, Magnus 1890–1925. FINNA/Museovirasto

Ulvilan Pyhä Olavi. Kuva: Pihamies. CC BY-SA 4.0 Wikimedia Commons.




torstai 18. heinäkuuta 2024

POK 100v Pässinpeijaiset 29.7.2024

POK 100v Pässinpeijaiset

Wanha Kasino ma 29.heinäkuuta 2024 klo 13-16
#pok100  
Facebook-tapahtumasivu


OHJELMA

Klo 13.00 Aino Ackté avaa POK 100 juhlavuoden

Aino palaa Savonlinnaan lempipaikkaansa Wanhalle Kasinolle mukanaan säestäjä Oskar Merikanto. Aino ja Oskar ovat mukanamme koko tapahtuman esittäen kesäisiä lauluja ja kertoen kuulumisia.

Klo 13.30 Kustaa “Kusti” Laukkanen
– Savonlinnan rakentaja

Säämingin Otavanniemessä vuonna 1850 syntynyttä miestä voidaan hyvällä syyllä pitää yhtenä Savonlinnan kaupungin merkittävimmistä kehittäjistä. Mutta kuka olikaan Kusti Laukkanen? Tule kuulemaan lisää. Kustaa Laukkasesta pitää esitelmän Savonlinnan historiasta hienoja kirjoja kirjoittanut, YLEn luovien sisältöjen johtaja, FM Ville Vilén

Klo 14.00 – 15.00 Lammaslounas (ilmoittautuminen, maksullinen)
Lammaslounaan jälkeen palkitsemiset ja sen jälkeen Wanhaan tyyliin pukeutuneet kävelevät Aino Acktén seurassa Wanhalta kasinolta Savonlinnan kauppatorille.

Klo 15.30 - 16.00 ’Aino Ackté, Oskar Merikanto’ ja POK torilavalla
Aino Ackté (Päivi Pylvänäinen) esittää Oskar Merikannon (Hannu Salmenkivi) säestyksellä kesäisiä lauluja Savonlinnan tapahtumatorilla. POK kertoo yhdistyksen toimintahistoriasta ja 100v juhlavuodesta (tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille).

Toivomme, että tulet tapahtumaan jotenkin ”wanhan ajan tyyliin” pukeutuneena, hattu on jo hyvä lähtökohta. Paras asu palkitaan!

Wanhan Kasinon ohjelma luentoineen sekä toriohjelma ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

Lammaslounaalle (hinta 38eur/hlö) lisätietoja
/ ennakkoilmoittautuminen tekstiviestillä numeroon 044 5255999

MENU

Alkuruokabuffet
Vihersalaattia ja tyrnivinegretteä Ve, G
Pisaratomaatteja Ve, G
Mummonkurkkuja Ve, G
Rosmariinilla maustettua puolukka-punasipulihilloketta Ve, G
Paahdettuja marinoituja kauden kasviksia Ve, G
Maalaisperunasalaattia ja kokojyväsinappimajoneesia Ve, G
Juustosalaattia L, G
Paahdettuja siemeniä Ve, G.
Pähkinöitä Ve, G
Hapanjuurileipää L ja Luomuruisleipää L
voita L, G
Margariinia Ve, G

Pääruoaksi
Ylikypsää karitsanniskaa L
Tummaa olutkastiketta, juurespyreetä ja kauden kasviksia.

Jälkiruoaksi
Wanhan Kasinon marjapiirakkaa ja vaniljavaahtoa L

38,00€/hlö

TERVETULOA JUHLISTAMAAN PYHÄN OLAVIN KILTA ry 100v

JA SAVONLINNAN KAUPUNKI 385v JUHLAPÄIVÄÄ KANSAMME!

Järjestäjä: Pyhän Olavin Kilta ry

yhteistyössä
Sln kaupunki
Spahotel Casino
Savonlinnan seudun sukututkimusyhdistys ry

POK on saanut 100v juhlavuoden tapahtumiin apurahaa Savonlinnan kaupungilta sekä Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastolta.

Huom!
Nuorten ilmainen tervahöyryristeily Pyhän Olavin päivänä >>



keskiviikko 17. heinäkuuta 2024

Nuorten ilmainen tervahöyryristeily Pyhän Olavin päivänä

 

Nuorten ilmainen tervahöyryristeily Pyhän Olavin päivänä
Pyhän Olavin Kilta ja Riihisaaren museo tarjoavat 12-17-vuotiaille nuorille ilmaisen, historiateemaisen risteilyn tervahöyry Mikolla Pyhän Olavin päivänä 29.7. Risteilyn aikana nautitaan Savonlinnan kauniista maisemista ja tutustutaan elämyksellisellä tavalla järviseudun ja tervahöyryjen eli ”pikinytkyjen” historiaan. S/s Mikko on maailman viimeinen aito puurunkoinen tervahöyry.
- Killan kanssa ensimmäistä kertaa järjestettävä risteily on nuorelle varmasti ainutkertainen elämys. Paikallishistorian elävöittäminen ja siirtäminen uusille sukupolville on tärkeää, toteaa Riihisaaren museon johtaja Nikke Kaartinen.
Kannelta voi ihailla kaupungin eteläpuolista saaristoa ja Olavinlinnaa vesiltä käsin. Norppiakin kannattaa tähyillä. Ohjelmassa on kilpailu, jossa tutustutaan 110-vuotiaaseen alukseen ja sen historialliseen ympäristöön tarkemmin. Ennakkotietoja ei tarvita. Kilpailun voittajalle luvassa palkinto ja lisäksi kaikkien osallistujien kesken arvotaan yllätyspalkinto!
Mikko lähtee Riihisaaren museon laiturista 29.7. klo 11 ja palaa samaan paikkaan klo 12.30. Risteily on osa Pyhän Olavin Kilta ry:n 100-vuotisjuhlavuoden viettoa, jolle on saatu rahoitusta Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastolta. Tervahöyrylle mahtuu mukaan 70 ensimmäistä ilmoittautunutta nuorta. Ennakkoilmoittautuminen ilmoittautumislomakkeen kautta. Ilmoittaudu heti, niin mahdut mukaan! https://forms.gle/9uzRxzmk2jNitRqR9
Pyhän Olavin Kilta & Riihisaari - Savonlinnan museo

Huom! POK 100v Pässinpeijaiset Pyhän Olavin päivänä 29.7.2024 Kuva: Mikko Saimaa - Tuohiselkä 2020, KLiljeström

tiistai 14. toukokuuta 2024

Pyhän Olavin Killalle apuraha 100-vuotisjuhlavuoden toteuttamiseen Etelä-Savon rahastosta

 



Meillä on ilo ilmoittaa, että yhdistyksellemme 
Pyhän Olavin Kilta ry:lle on myönnetty apuraha Etelä-Savon rahaston tammikuun haussa. Apuraha on myönnetty 100-vuotisjuhlavuoden toteuttamiseen.

Killan juhlavuoden 2024 suunnitelmaan kuuluu mm. erilaisia alueen kulttuuriperintöön liittyviä tapahtumia ja kulttuuritekoja, 100-vuotisjuhlanäyttely, historiikin valmistelua sekä paikallishistorian taltioimista ja digitaalisia sisältöjä.

Hakijoita oli tänä vuonna 278, joista 55 sai myönteisen päätöksen. Kaikki apurahojen saajat ja lisätietoa löytyy osoitteessa https://apurahat.skr.fi/myonnot
#kulttuurirahastontuella #skr2024

Tiedote:
https://skr.fi/ajankohtaista/etela-savoon-870-000-eurolla-elinvoimaa-rantasalmi-palkinto-teollisen-puurakentamisen










Kari ja Riitta Kärkkäinen olivat noutamassa Pyhän Olavin Killan stipendikirjaa Etelä-Savon rahaston vuosijuhlassa kulttuurikeskus Poleenissa Pieksämäellä 14.5.2024


Kuvat: Riitta Kärkkäinen

#pok100

keskiviikko 17. huhtikuuta 2024

Pyhän Olavin Kilta ry VUOSIKOKOUS pe 26.4.2024 klo 16.30 Savonlinnan kaupungintalon Tiiliputkassa

 
Pyydämme yhdistyksen jäseniä tarkistamaan, että jäsenmaksu (2023) on maksettu vuosikokoukseen mennessä. Vuosikokousilmoitus julkaistaan Itä-Savo -lehdessä 18.4.2024 (kuvassa):




Pyhän Olavin Kilta ry, vuosikokous
Perjantai 26. huhtikuuta 2024 klo 16:30

Savonlinnan kaupungintalon kokoustila Tiiliputka

Saapumisohje:
Sisäänkäynti suoraan Tiiliputkaan (vanha tiilirakennus osana kaupungintaloa) Kalmarinkadun puolelta. Ovea pidetään auki 15 minuuttia ennen kokousta. Myöhemmin tulijat voivat soittaa numeroon 050 499 9452 niin tullaan avaamaan.

maanantai 19. helmikuuta 2024

”Savonlinnan sodat 1475–1944” kävelyopastus 29.2.

 

”Savonlinnan sodat 1475–1944” kävelyopastus 29.2.

Talvisodan Savonlinnan pommituksista tulee 29.2. ja 1.3. kuluneeksi 84 vuotta. Vuosipäivänä 29.2.2024 klo 16.00 järjestetään kävelyopastus aiheesta ”Savonlinnan sodat 1475–1944” reitillä Tallisaari - Olavintori – tuomiokirkko (kävelymatkan pituus n. 1,8 km). Opastuksessa kerrotaan Olavinlinnan perustamisesta lähtien 1475 Savonlinnan aluetta koskeneiden sotien tapahtumista. Oppaana toimii Timo Auvinen. Kesto on 1–1,5 tuntia. Opastus on maksuton.

Olavinlinnan perustamisen jälkeen Savonlinna on kärsinyt kymmenkunnan eri sodan tapahtumista. Ne kaikki liittyvät itäiseen naapuriimme, myös omat sisällissotamme Nuijasota ja Sisällissota 1918. Tapahtumien kirjo kattaa asutuksen täystuhoja, Olavinlinnan valtauksia, ilmapommituksia, tiukkoja neuvotteluja ja jopa uskonsodan piirteitä. Savonlinna on ollut ruotsalainen linnakaupunki, venäläinen rajakaupunki ja suomalainen pikkukaupunki sekä Saimaan vesi- ja maaliikenteen strateginen solmukohta.

Opastus on osa Pyhän Olavin Kilta ry:n 100-vuotisjuhlaohjelmaa ja kansainvälisen matkailuoppaan päivän 21.2. tapahtumia.  Järjestäjinä ovat Pyhän Olavin Kilta ry ja Savonlinnan oppaat ry.

Lisätietoja:

Timo Auvinen, 050 541 6947, pyhanolavinkilta@gmail.com

Kuvat:

Olavinlinnan piiritys1788 (finna), Savonlinnan Suojeluskunnan sotaan lähtö 1918 (T. Auvisen arkisto), Savonlinnan kirkko palaa pommituksen jälkeen 1940 (T. Auvisen arkisto), Savonlinnan pommituksien uhrien muistopaasi (T. Auvinen)






sunnuntai 11. helmikuuta 2024

Erik Laxman -aiheinen sivusto julkaistaan ja kansainvälinen Erik Laxman -seura perustetaan 16.2. 2024

 Jäsentiedote


Erik Laxman -aiheinen sivusto julkaistaan ja kansainvälinen Erik Laxman
-seura perustetaan 16.2. 2024


Erik Laxman (1737-1796) oli Savonlinnassa syntynyt luonnontutkija, joka
työskenteli Venäjän Keisarillisen Tiedeakatemian professorina ja valtion
mineralogisena tutkimusmatkailijana Siperiassa. Laxman oli
kirjeenvaihdossa ruotsalaisen Carl von Linnén kanssa ja oli valistuksen
ajan hengessä uranuurtaja monille tieteenaloilla. Laxman myös hankki
tietoa Japanista ja piti yhteyttä suljettuun Japaniin. Erik Laxmanin
poika Adam matkusti venäläisen retkikunnan johtajana Japaniin. Laxmanit
ovat hyvin tunnettuja Japanissa. Suomessa Erik Laxman on jäänyt moniin
aikalaisiinsa verrattuna tuntemattomaksi. Asianharrastajat Savonlinnassa
ja Japanissa sekä tieteenhistorioitsijat ovat muutaman vuoden ajan
aktivoineet yhteistyötä ja julkaisutoimintaa tehdäkseen Erik Laxmania
tunnetuksi.

Perjantaina Riihisaaren museossa saavutetaan yksi merkkipaalu, kun
voidaan julkaista Laxmanista kertova nettisivu www.laxman.academy.
Sivulle on koottu tietoa Laxmanin lapsuudesta Savonlinnassa,
tieteellisestä työstä Venäjällä sekä yhteyksistä Japaniin. Sivusto
toimii julkaisukanavana Laxmaniin liittyville aineistoille. Sivusto
palvelee käyttäjiä suomen, ruotsin, japanin ja englannin kielellä.
Sivustossa julkaistaan ensisijaisesti yleistajuisia aihepiiriin
liittyviä artikkeleita, joita asianharrastajat voivat hyödyntää.
Toivotaan myös että koulut löytäisivät sivuston ja voisivat käyttää sitä
opetuksen tukena. Sivuston taustavoimia ovat olleet pitkään Erik
Laxmania tutkinut Psyk. Lis.  Juhani Heiska, Laxmania Japanin
näkökulmasta tutkinut FM Chikage Konishi-Räsänen sekä maantieteen
historian tutkija FT Pellervo Kokkonen.

Ennen julkistamistilaisuutta Riihisaaressa perustetaan kansainvälinen
Erik Laxman -seura. (International Erik Laxman Society). Seura toimii
Pyhän Olavin Killan alaosastona vaalien Laxmanin perintöä ja yhdistäen
hänestä kiinnostuneet ympäri maailman. Seuran käynnistämisen kantavana
voimana on ollut oopperalaulaja Chieko Okabe-Silvasti, joka on
väsymättömästi luonut yhteyksiä Savonlinnan, Suomen ja Japanin välille
niin että on saatu lisää tietoa isä ja poika Laxmanin suhteista
Japaniin.

Pyhän Olavin Killan jäsenet ovat tervetulleita Seuran tilaajajäseniksi
tilaamalla uutiskirjeen sähköpostiinsa. Seura valitsee keskuudestaan
työjäsenet, jotka ovat toimineet Laxmanin tunnettuuden edistämiseksi.
Sponsorina on mahdollista lahjoittaa rahaa mm. nettisivun ylläpitoon ja
kehittämiseen.

Laxman-seuran toiminnan käynnistäminen aloittaa Pyhän
Olavin Killan 100-vuotisjuhlavuoden. Laxman-Seura aloittaa
toimintansa Pyhän Olavin Killan alaosastona.

Pyhän Olavin Kilta on savonlinnalainen historian
harrastajien yhdistys, joka viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan.
Laxman-sivuston julkaiseminen ja Laxman-Seuran perustaminen on uusi
avaus, jolla juhlistetaan ja jatketaan 100-vuotista Killan aktiivista
toimintaa historian tunnetuksi tekemiseksi.

Perustamiskokous perjantaina 16.2. klo 11:00 Riihisaaren museo
(Savonlinna) (englanniksi)
Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan Laxman-seuran perustavaan
kokoukseen, ole ystävällinen ja ilmoittaudu sihteerille
(secretary@laxman.academy). Ilmoita samalla nimesi, tittelisi,
ammattinimekkeesi ja mahdollinen instituutio, jota edustat. Saat
vastauspostina linkin kokousaineistoon.

Tervetuloa

Lisätietoja antaa:
Pellervo Kokkonen
sihteeri
Kansainvälinen Erik Laxman -seura (perustettava)
secretary@laxman.academy
Puh. 050 499 9452

https://www.laxman.academy/fi/etusivu/