sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Turun rauhan rajaseutu 1743–1812

 

Tiedote

Turun rauhan rajaseutu 1743–1812
Näytös- ja esitelmätilaisuus Riihisaaressa 20.4.2023 klo 17.00–20.00

Tykkipursiyhdistys ry tekee tutkimusta 280 vuotta sitten solmitun Turun rauhan rajaseudusta. Projektin tuloksina esitellään aikakauden pukuja ja univormuja sekä demonstroidaan aikakauden aseiden (tykki, ”kolmijalka”, musketti, tussari, piilukkopistooli) ominaisuuksia ja toimintaa. Esitelmissä prof. (emeritus) Timo Vihavainen ja dosentti Jyrki Paaskoski kertovat uusista tutkimustuloksista, joita Tykkipursiyhdistyksen historiaprojekteissa on saatu. Näytösosuuteen ulkona 17.00–18.00 on vapaa pääsy, esitelmiin normaali
museon pääsymaksu (10 e/5e) tai museokortti.

Tavoitteena on tarinoiden kautta lisätä alueen kiinnostavuutta ja matkailijoiden sekä asukkaiden ymmärrystä seudun historiasta. Tilaisuus esittelee Etelä-Savon 1700-luvun ja 1800-luvun alun historiaa, joka sitoo sen suurempiin valtakunnallisiin ja eurooppalaisiin kokonaisuuksiin.

Yhdistykselle on hankittu useita 1700-luvun ja 1800-luvun alun mallisia univormuja, naisten pukuja, kaksi tykkiä ja pari suustaladattavaa käsiasetta. Niitä käytetään historiallisiin kuvaelmiin, jotka liittyvät seudulla tapahtuneisiin hallitsijavierailuihin, taisteluihin ja muihin historiallisiin tapahtumiin. Paikallisista tapahtumista kerätyt tiedot annetaan opastuskierrosten, omatoimisen turismin ja yleensä asioista kiinnostuneiden käyttöön.

Kerätyn tiedon perusteella on pyritty luomaan kyseisestä ajanjaksosta kokonaisvaltainen kuva, jossa välitetään myös venäläisen osapuolen näkemyksiä ja toimia. Muun muassa Tukholmassa suoritetut tutkimukset ovat tuoneet esille myös paljon uutta tietoa.
Projektit keskittyvät sotalaitoksen liepeille, mutta yhdistyksen toiminnan ja kyseisten projektien edustama intressi ei ole sellaisenaan sotahistoriallinen, vaan laajemmin historiallinen ja pyrkii lisäämään ja syventämään seutuun liittyvää historiallista ymmärrystä.

Kyseiseen aikakauteen liittyvän Kustaa III:n sodan 1788–1790 tapahtumista monet sijoittuvat Savonlinnan ja Mikkelin väliselle alueelle. Myös tältä alueelta värvättyjen joukkojen panos Suomen sotaan 1808–1809 huomioidaan projektissa, vaikka itse sodan tapahtumat sijoittuivat enimmäkseen muualle.

Projektit ovat saaneet rahoitusta
Rajupusu Leaderilta ja ne saatetaan loppuun ensi kesään mennessä.

Yhteistyössä ovat mukana Pyhän Olavin Kilta ry, Rautpohjan tykkikerho ry ja Riihisaari.

Lisätietoja: Timo Vihavainen, 050 3762 297, timo.vihavainen@helsinki.fi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti